КВЕД 2012: новий класифікатор видів економічної діяльності в Україні

З 1 січня 2012 року вступила в силу нова класифікація видів економічної діяльності зразка 2010 року (КВЭД ДК 009:2010).

Новий КВЕД є класифікатором видів економічної діяльності в українській державі і тепер в повній мірі відповідає європейським вимогам і стандартам.

У зв’язку з тим, що КВЕД використовують, щоб представляти і аналізувати фінансову, статистичну, податкову, митну, банківську та іншу економічну інформацію, час з 1 січня до 31 грудня 2012 вважають періодом переходу органів держстатистики та інших органів державної влади, які є користувачами Класифікації, на новий КВЕД зразка 2010 року ( КВЕД 2012 називають його для спрощення, маючи на увазі рік введення в дію). Таким чином, протягом усього 2012 року будуть діяти і старий і новий КВЭД.

Розглядаючи зміни до КВЕД варто визнати, що вони значні. Повністю змінилися цифрові позначення, а також назви деяких класів. Таким чином, уникнути зміни кодів КВЕД не вдасться нікому.

Довідник КВЕД Україна

Органи влади української держави використовують класифікатор КВЕД в першу чергу при реєстрації підприємства, приватних підприємців, акціонерні товариства і т.п.

Коди КВЭД вносять в реєстраційне свідоцтво, яке отримують юрособи та приватні підприємці. Дані коди дуже важливі, оскільки вони практично є фігурантами всіх баз даних, якими володіють органи влади.

Тобто, при реєстрації СПД, ПП або подання податкової накладної без коду КВЕД вам не обійтися . І, безумовно, дуже важливо визначити його правильно.

Тепер, коли КВЕД 2012 України визнала офіційним документом давайте розберемося, як визначити свій вид діяльності за КВЕД (визначити код КВЭД) згідно з новою класифікацією.

Офіційні матеріали про новий КВЭД знаходяться на сайті Державної служби статистики України: www.ukrstat.gov.ua . Там же ви зможете визначити код КВЕД 2012 знаючи свій код зразка 2005 року і навпаки, або знайти необхідні коди КВЭД по пошуковим запитам, використовуючи офіційний довідник КВЕД Держстату Україні.

Для бажаючих ознайомитися з усією інформацією самостійно, пропонуємо завантажити Довідник КВЭД 2012 (він же КВЕД 2012 ).

У зв’язку з чим поміняли КВЕД?

Стрімко розвиваються технології, особливо, в інформаційній та комунікаційній сфері, з’являються новітні типи спеціалізації підприємств, виробництво поділяється на операції. Все це привело до того, що під керівництвом Статистичної Комісії ООН у всьому світі переглянули міжнародні статистичні класифікації видів продукції та діяльності. В рамках даної процедури на рівні Європи взяли центральні статистичні класифікації.

Україна активно налагоджує міжнародне співробітництво в рамках статистичного простору Європи. У нього, до речі, крім країн, що є членами Євросоюзу, входять країни ЄАВТ, а це допомагає увійти нашій державі до світового та європейського співтовариства, підвищити її міжнародний авторитет. Необхідність здійснити гармонізацію національних статистичних класифікацій з їх аналогами, існуючими в інших країнах, привела до перегляду наявної системи класифікацій видів економічної діяльності.

Недоліки зміни КВЕД.

Варто сказати, що підприємці часто скаржаться на спрощений і трохи перероблений варіант класифікатора. А це відповідно робить складніше процедуру, згідно з якою проходить реєстрація приватних підприємців. Ось чому КВЕД у податковій накладній може бути іншою, ніж вказано в спеціальному довіднику.

Але якщо вам необхідно зареєструватися в податковій інспекції як ПП (приватного підприємця), то окремі коди КВЭД можуть там зовсім не значитися, зате деякі виявляться зміненими. Природно, заповнення реєстраційної форми повинно відбуватися відповідно до кодів, прийнятим в податковій. Ось чому підприємці змушені дивитися всі каталоги, щоб знайти свій вид економічної діяльності.

 

Джерело: Fnews

Замовити послуги із Зміни КВЕД можна тут .